Wijnhuizen

Teperberg 1870

Teperberg werd gevestigd in 1870 in Jeruzalem en is daarmee Israël’s oudste wijngaard en tevens de op drie na grootste! Jaarlijks produceert de wijngaard meer dan negen miljoen flessen wijn voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Teperberg is nu een wijngaard vlakbij Tzora aan de voet van de heuvels van Juda. Van oorsprong draagt deze plaats de naam Efrat. Het wijnhuis produceert rode en witte wijnen van Merlot’s tot Moscato’s.

Recanati Winery

Recanati is één van de populairste wijnhuizen van Israël en ze werken er hard aan om hun kwaliteit zo hoog mogelijk te houden/maken met een groot assortiment. Het wijnhuis is door twee gepassioneerde mannen opgericht en uitgebouwd: Lenny Recanati en Uri Shaked. Het wijnhuis is gevestigd dicht bij de bekende plaats Netanja. Vanwege hun wereldwijde ervaring met het vinifiëren van wijn zijn wij van mening dat er nog veel potentie in dit wijnhuis zit.

Het wijnhuis heeft wijngaarden in de beste gebieden van het land en is zeer kieskeurig voor het kweken van unieke mediterrane variëteiten zoals Petite Sirah, Marselan en Carignan en lokale variëteiten (Marawi en Bittuni), terwijl ze tegelijkertijd klassieke internationale variëteiten koesteren zoals Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay

Cremisan Winery

De Cremisan-winery erft zijn naam aan de heuvel waarvan de druiven worden geoogst sinds 1885. Moderne apparatuur voor het maken van wijn werd in 1997 geïntroduceerd. De wereldberoemde enoloog Riccardo Cotarella – het meest bekend om zijn Falesco-wijnmakerij in Italië – maakt nu deel uit van de Cremisan Winery en leent zijn professionaliteit en talent uit om fabuleuze wijnen te ontwikkelen. Cremisant werkt weinig met de bekende druivenrassen, maar juist varianten als Baladi, Dabouki, Jandali en Hamdani hebben de belangrijkste focus voor Cremisan. Dit zijn inheemse druivenrassen waarmee men unieke wijnen ontwikkelt. Alle Cremisan-wijnen zijn biologisch geproduceerd, alles wordt onderhouden zonder het gebruik van pesticiden en chemicaliën. Zowel het snoeien, het plukken en het sorteren wordt allemaal met de hand gedaan.  Voor de Estate serie worden de oudere en betere wijnstokken gekozen die kleinere hoeveelheden druiven opleveren, dit zorgt voor een geconcentreerd fruitaroma.

Alexander brewery

Alexander Brewery is opgericht in 2008 in Emek Hefer, in de buurt van de Alexander-rivier met één doel voor ogen: het brouwen van een uitstekend Israëlisch ambachtelijk bier. Het bier is van uitstekende kwaliteit net zoals bij de beste ambachtelijke brouwerijen in Europa en de VS, is het gebaseerd op kennis en traditie van de Europese kwaliteitsbrouwerijen.

Zoals met alle voedingsmiddelen en dranken, bepalen de grondstoffen die ze gebruiken voornamelijk de kwaliteit en smaak van het bier. De brouwerij gebruikt alleen grondstoffen van de hoogste kwaliteit zoals Europese mout en hop en Israëlisch water dat behandeld wordt door omgekeerde osmose en volledig gezuiverd wordt. Alexander is een ambachtelijke brouwerij. In onze ogen betekent dit dat we te maken hebben met een producent die zich bezig houdt met de kwaliteit, smaak en geur van het bier. Ze richten hun denken en de creativiteit op het produceren van bier om het zo smakelijk en plezierig mogelijk te maken.

Adir Winery

In het hart van de regio Upper Galilee, langs de hellingen van Admon Mountain, is een inspirerend familiebedrijf gevestigd, dat de standaard van Israëlische wijn op een ander niveau brengt. Adir Winery produceert wijnen van hoge kwaliteit die een waarheidsgetrouwe weergave zijn van de gunstige omstandigheden waarin de druiven werden geteeld en geoogst. Adir wijnen blinken uit in aroma, smaak en body. Ze zijn een waar geschenk van de natuur, opgegroeid met de liefde van de aarde, gevoed door de warme mediterrane zon en geproduceerd met ultieme zorg en een toewijding aan compromisloze kwaliteit. Aldus de wijnmaker Avi Rosenberg.

Castel

Domaine du Castel is een klein domein, dat zich bevindt ten westen van Jeruzalem, in de oude ‘corridor’ tussen Israël en zijn hoofdstad. Een bijzonder wijndomein in het oude land. Eigenaar en oprichter Eli-Ben-Zaken wist het allemaal te realiseren, door te kiezen voor een geleidelijke opbouw en een aangeboren vastberadenheid. De in Egypte (!) geboren wijnproducent begon met een Italiaans restaurant in Jeruzalem, en had van 1980 tot 1996 een kippenfarm. In 1988 begon hij uit hobbyisme met een kleine wijngaard bij het huis, van 1/10e hectare. Deze leverde in 1992 zijn eerste twee vaten wijn op. Tot 1995 werden de wijnen in de kippenstal gemaakt, bij gebrek aan middelen en beter. De wijn was zo succesvol dat de kippen in 1996 definitief ‘op stok’ mochten! De aangeplante wijngaarden liggen op een hoogte van 700 meter, zodat er genoeg afkoeling is om de druiven fris te houden. Ook valt hier veel meer regen dan je zou verwachten, zo rond de 700 millimeter per jaar. Hoewel het meeste valt in de winterperiode, is de hoeveelheid irrigatie daarom toch heel beperkt. Een belangrijke kwaliteitsfactor is de dichtheid waarmee de stokken zijn geplant. Met 6700 per hectare veel meer dan de 2200 die bij andere bedrijven gebruikelijk is. Ze staan niet op eigen grond, want die heeft de staat aan de kibboets gegeven. Met die kibboets is daarom een huurcontract afgesloten. Inmiddels is ook zoon Eli in het bedrijf, die heeft gestudeerd in Frankrijk en daar ook een aantal wijnstages gelopen.

Flam

Opgericht in 1998 door Golan, Gilad en hun moeder Kami Flam met maar een doel; de allerbeste wijn maken. Golan en Gilad hebben hun liefde voor de wijn van hun vader, Israel een van de wijnpioniers van het land, meegekregen. Al meer dan 50 jaar heeft de familie Flam passie voor het wijnmaken, ze worden dan ook de first wine familie van Israel genoemd. De 5 kleine wijngaarden van Flam bevinden zich allemaal in de heuvels van Judea rondom Jeruzalem. De huidige wijnmaker Golan Flam heeft zijn studie in Piacenza afgerond inclusief een wijnstage in Toscane. Daarna heeft hij nog ervaring opgedaan als wijnmaker in Australië. Om zich te specialiseren in wijnbouw en vinificatie in vergelijkbare weersomstandigheden als in Israël.  Golam brengt veel tijd door tussen de wijnranken. Hij gelooft dat een wijnmaker zijn handen vuil moet maken tussen de druiven om een goede wijn te maken. Flam is gedreven om de beste kwaliteit wijn te maken. De wijnen moeten het verhaal van het land, de wijngaard en de familie vertellen. De Flam wijnen hebben een intense kleur, vol fruit en kruidig maar tegelijkertijd gebalanceerd met een rijk smaakpalet.

Galil Mountain

Galil Mountain een waar ‘state of the art’ wijnbedrijf, opgericht in 2000 als joint venture tussen Golan Heights winery en Kibbutz Yiron. De druiven komen van wijngaarden verspreid over de Upper Galilee bergketen de regio ten noorden van Haifa en een van Israel’s beste wijnregio’s. Op 800 meter hoog gelegen en voorzien van een toplaag van met name leisteen, leveren deze wijngaarden onderscheidende en ongelofelijk minerale wijnen. Iedere wijngaard heeft een geheel eigen terroir en microklimaat hetgeen de wijnmaker Micha Vaadia in staat stelt verbluffend goede blends te maken. Hier gaat traditie en technologische kennis hand in hand. Een inspirerende en veel bekroonde selectie !

Bij Galil Mountain Winery hebben ze talloze projecten op zich genomen om duurzaamheid een manier van leven te maken in de Winery, de wijngaarden en hun sociale omgeving. Het lijdt geen twijfel dat voor een organisatie die leeft en bloeit uit de schatten van de natuur als bron van essentiële grondstoffen, het logisch is te proberen alles in het werk te stellen om de natuur gezond en essentieel te houden in de loop van de tijd.

Sinds ze begonnen zijn met het introduceren van hun duurzaamheidsvisie bij Galil Mountain Winery, zijn ze niet stil blijven staan. Integendeel, ze zijn blijven innoveren en handelen voor het welzijn van ons aller milieu en onze samenleving.De activiteiten omvatten een elektriciteitsopwekkingssysteem op zonne-energie op het dak van het wijnhuis, een systeem voor afvalwaterbehandeling, een zonne-energiesysteem in plaats van diesel. Men maakt 14 verschillende  kwaliteitswijnen, onder 3 verschillende labels die de expressie van de regio tot verbeelding brengen. Van fruitig en doordrinkbaar tot vol, complex met bewaarpotentieel.

SPHERA

SPHERA is een “boutique winery”, gespecialiseerd in de productie van fijne witte wijnen, handgemaakt door wijnmaker Doron Rav Hon. Minimalistische interventie, precisie en verfijning zijn unieke kwaliteiten die de persoonlijke toets van Rav Hon bepalen. Hij heeft wijnbouw gestudeerd in de Bourgogne en bij diverse lokale boeren stage gelopen. De afgelopen jaren is hij een gerespecteerde wijnmaker geworden door zijn toegewijde en professionele werk in Israël. Elk aspect van de wijnmakerij is in harmonie met het witte concept: de gevoeligheid van een kunstenaar in combinatie met het gebruik van natuurlijke, pure, schone processen en innovatieve technologie en wetenschap. Doran aan het woord: “There is something about white wine that excites me every time anew. The purity, exactness and the challenge to create it differently each time”. Stuart Pigott, internationaal Riesling expert: “SPHERA’s Riesling is een van de 5 beste in de wereld!”


Arza Winery

Dit prachtige wijnhuis is gevestigd in Jeruzalem en Philipe Lichtenstein is daarvan de bekende wijnmaker. De wijngaard bestaat al sinds 1847. Het behoort niet tot de grootste wijnhuizen van Israël op dit moment, maar het is wel een belangrijk wijnhuis want wie kent de bekende Davids Harp wijn niet!? En uiteraard de geweldige druivensap. De druivenrassen waar ze mee werken zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Emerald Riesling en Sauvignon Blanc.

Tzora Vineyards

Oprichter Ronnie James ontdekte in de vroege jaren ‘90, Giv’at Hachalukim (Rivier Stenen), aan de noordkant van de Bijbelse Sorekvallei. Hij zag dat deze locatie de ideale plek was om wijnstokken te verbouwen. De grond is namelijk rijk aan kiezel, door de eeuwen heen aangevoerd vanaf de nabijgelegen heuvels. Ronnie plantte cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc. Zijn eerste oogst was in 1993.

Na het overlijden van Ronnie in 2008 werd het stokje overgenomen door Eran Pick MW. Eran heeft zijn B.S. diploma ‘Wijnbouw en Enologie’ cum laude gehaald aan de Universiteit van Californië, Davis. Na trainingsperioden bij wijnbedrijven in Napa, Sonoma, Barossa en Bordeaux is hij in 2006 gaan werken bij Tzora Vineyards. Sinds 2016 is hij ‘Master of Wine’. De wijnmaak-consulent is Jean-Claude Berrouet, voormalig technisch directeur van Pétrus. Hij zegt:“Bij Tzora willen we wijnen maken die een oprechte weerspiegeling zijn van ligging, klimaat en gepassioneerde mensen”.