Israëlische wijngebieden

Israël ligt in het Midden-Oosten aan de Middelandse Zee. Hoewel het klimaat mediteraan van aard is, zijn er duidelijke verschillen in de microklimaten. De wijnstokken nabij de kust hebben het te doen met warme vochtige zomers. Terwijl de meer noordelijke wijngaarden profiteren van de koelte. Meer naar het zuiden, de Negevwoestijn is het nog droger en is irrigatie noodzakelijk. De 6000 hectare wijngaarden zijn verdeeld over vijf wijngebieden.

israelische wijngebiedenGalilea

Galilea, het meest noordelijk wijngebied staat hoog aangeschreven. Deze regio heeft de beste kaarten om kwaliteitswijnen te produceren. Zeker toen tegen het einde van de twintigste eeuw, door expertise uit Californië, druivenrassen gematcht werden met het meest ideale terroir. De hooggelegen Golanhoogte is één van de bekendste subregio’s van Galilea. Relatief koel en droog. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot. De warmte van de dag wordt opgeslagen en als het ‘s nachts afkoelt, kunnen de aroma’s zich langzaam ontwikkelen. Kenmerkend voor de wijnen uit Galil zijn dan ook de intensiteit van het fruit met behoud van sappige zuren. De bodem bestaat uit vulkanisch gesteente, leisteen en krijt. Druivenrassen zoals Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot gedijen hier uitstekend. De koelte maakt het ook voor Riesling aangenaam.

Shomron

Shomron, ook bekend als Samaria ligt aan de Middelandse Zee. Kenmerkend voor het klimaat zijn de regenachtige winters en de warme, vochtige zomers. Uitstekend voor het draaien van productie. Franse druivenrassen en zelfs Zinfandel zijn aangeplant; stille wijnen en zelfs mousserend worden geproduceerd. In deze regio ligt het wijnhuis ‘Zihkron Ya’acov’ dat in 1892 met de investeringen van Baron Rothschild is gebouwd. Het behoort nu tot het wijndomein van Carmel, het grootste wijnhuis van Israël.

Samson

De wijngaarden van Samson liggen ten westen van Jeruzalem, vanaf de kust tot aan de heuvels van Judea. Net als in andere kustregio’s bestaan de bodems voornamelijk uit sand en terra rossa, rode kleiachtige bodemsoort en rijk aan kalk.

Heuvels van Judea

Harey Yehuda, ofwel de heuvels van Judea liggen tegen Jeruzalem aan. De wijngaarden liggen verspreid in de regio, op heuvels die de wijnstokken beschermen tegen teveel zon en warmte. De koele nachten geven de druiven de gelegenheid om langzaam tot rijpheid te ontwikkelen. Droge wijnen van Chardonnay, Merlot, Grenache, Cabernet Sauvignon, vaak gerijpt op Frans eiken. Ook koosjere wijnen, zelfs in een zoete stijl, worden hier geproduceerd. Domaine du Castel is een wijnhuis dat geroemd wordt om haar wijnen, veelal koosjer.

Hanegev

De wijngaarden van Hanegev liggen in de Negevwoestijn. Om wijnbouw mogelijk te maken zijn de wijnstokken op hoogte aangeplant. Op relatief koele heuvels en worden ze zodanig opgebonden dat de druiven in de schaduw hangen. Irrigatie is noodzakelijk gezien de hitte en droogte.